Прийом вторсировини: відходів пластику та відходів плівки по Україні.

Вивіз пластикових відходів на переробку

Що роблять з відходів пластика

Ми навіть не уявляємо скільки потрібних і цікавих речей виготовляють з відходів.  Їх використовують щодня підприємства для своїх потреб і звичайні люди в різних сферах життя.

Один з найбільш використовуваних матеріалів нашого часу – пластик.  До того ж з усіх видів відходів він найлегший і зручний для повторного застосування.  Багато хто навіть уявлення не мають про ті речі, які навчилися робити з цього вторсировини.

Нове життя пластику

Що ж роблять із вторсировини пластика?

  •   Меблі.  Столи, лавки, стільці, вішалки та інші предмети меблів виготовляють з перероблених полімерів.  За своїми якостями вони нічим не поступаються виробам з дерева.  Такі меблі служить досить довго і не потребує особливого догляду.
  • Одяг.  Як не здається дивним, але саме в процесі переробки брухту пластмаси отримують хімічне волокно і повноцінну тканину – поліестер, яка використовується при виготовленні спортивної та джинсового одягу, кофт і інших речей.

  •  Канцелярські товари.  Практично всі пластмасові шкільне приладдя: кулькові ручки, пенали та маркери виготовляються саме з вторсировини.
  •  Дорожне покриття.  Ми звикли до традиційного асфальту.  Однак в Голландії придумали нове покриття – пластикове, яке легко встановлювати і демонтувати.  Такі дороги ідеально рівні і стійкі до зовнішніх впливів.  Цілком можливо, що це дороги майбутнього.
  • Килими.  Учасники Лондонського зоологічного товариства щорічно збирають більше 705 000 загубилися в океані рибальських снастей, які після переробки перетворюються в килимові вироби.
  • Медичні флакони.  Флакони для ліків, що застосовуються в медицині виготовляються з вторинного пластика.
  • Деталі для велосипедів.  Вже в багатьох країнах починають використовувати перероблені полімери для виготовлення велосипедів.  Так наприклад, один велосипед можна виготовити з двохсот перероблених ПЕТ-пляшок.

  • Будматеріали.  Полімерні блоки, тротуарна плитка, черепиця виготовлені з переробленої пластмаси все частіше починають використовувати при будівництві.

 

Переробка пластику – як вихід

У деяких країнах використання переробленого пластику є нормою.  У цьому процесі беруть участь як підприємства, так і жителі, які сортують сміття, відокремлюючи пластик і складаючи його в окремі контейнери.  Ця тенденція простежується і в Україні.  Так в 2019 році у нас вже працювало 35 підприємств з переробки пластикового вторсировини.

Відокремлюючи пластик від інших видів відходів, здаючи його в переробку ви не тільки будете приносити користь навколишньому середовищу, але можете на цьому навіть заробити.

Ціна на пластикове сировина залежить від його кольору, від того, які полімери лежать в його основі (первинні або вторинні), від ступеня деструкції та інших моментів.

Пластик на сьогоднішній день – найпоширеніший і небезпечний вид відходів.  При його спалюванні відбувається викид в атмосферу дуже шкідливих токсичних речовин.  І це згубно впливає не тільки на навколишнє середовище, але і на всіх нас.

Розвиток переробки пластику замість його утилізації призведе до поліпшення екологічної ситуації, зменшення сміттєзвалищ для сміття і розвитку нових галузей виробництва.  Але для цього потрібно розвивати нашу свідомість.  Так що вибір за нами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *